Alumni USM

PUSAT PERHUBUNGAN ALUMNI, KERJAYA & KEBOLEHPASARAN GRADUAN (ACE)

PENGENALAN

Pusat Perhubungan Alumni, Kerjaya & Kebolehpasaran Graduan (ACE) telah dibentuk secara efektif pada 1 Mac 2017.   ACE adalah sebahagian daripada Bahagian Pembangunan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni.

Peranan utama ACE adalah seperti di bawah :

 • Menjalin hubungan kekeluargaan antara alumni di mana-mana sahaja.
 • Memberi khidmat nasihat kerjaya menerusi bengkel penyediaan awal dalam mengejar pekerjaan selepas tamat pengajian. Pelajar akan mendapat tip-tip yang terbaik sebelum, semasa, dan selepas temuduga. Dengan ini, ianya dapat membantu para graduan USM dalam mendapatkan pekerjaan yang sewajarnya mengikut kelayakan akademik yang dimiliki.

ACE ingin mengucapkan tahniah kepada semua graduan yang telah berjaya menamatkan pengajian pada tahun ini.  Marilah ikuti perkembangan kami bagi mendapatkan informasi terkini universiti dan mengeratkan hubungan silaturahim antara ahli alumni. Jadikan USM sebagai sebahagian daripada diri anda kerana anda sudah menjadi sebahagian daripada USM.

ACE LAMAN WEB

Laman sesawang ACE boleh dilayari melalui http://www.alumni.usm.my/.  Sesawang ini akan membantu Universiti dalam memperkukuh dan memperkasakan kerjasama yang lebih baik antara Alumni dengan Universiti.

Ini merupakan salah satu usaha pihak ACE untuk memanfaatkan ICT sepenuhnya di mana semua graduan akan dapat mengetahui perkembangan aktiviti, berita semasa serta bertukar pandangan dan idea.

Sebagai tambahan, pihak ACE juga menyediakan Sistem Alumni USM, URL http://welead.usm.my/graduan bagi membolehkan ahli Alumni mengemaskini maklumat terkini dan memudahkan penyaluran maklumat daripada ACE.

Dengan kewujudan sesawang ini, diharapkan dapat membantu merealisasikan hasrat Universiti bagi menggalakkan bekas pelajar menyumbang tenaga, idea, serta kewangan bagi menjadikan USM salah sebuah Universiti terkemuka di rantau ini.

 • HUBUNGI KAMI

  Sekretariat Konvokesyen,
  11800 Universiti Sains Malaysia, Penang.
  Tel : 04-653 6495 / 6496 / 6497 / 6498
  Email : mprc@usm.my | icon admin

  PENAFIAN

  Universiti Sains Malaysia tidak bertanggungjawab ke atas apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi dari laman web ini.

 • PAUTAN

  Universiti Sains Malaysia
  Sitemap

  PELAWAT
  289580
  TodayToday167
  This_MonthThis_Month3783
  All_DaysAll_Days289580


  Kemaskini : 10 Julai 2020 icon world

 • LOKASI


Hakcikpa Terpelihara  ©  Universiti Sains Malaysia 2019