• Informasi
  • Alumni USM

Alumni USM

PUSAT PERHUBUNGAN ALUMNI, KERJAYA & KEBOLEHPASARAN GRADUAN (ACE)

PENGENALAN

Pusat Perhubungan Alumni, Kerjaya & Kebolehpasaran Graduan (ACE) telah dibentuk secara efektif pada 1 Mac 2017.   ACE adalah sebahagian daripada Bahagian Pembangunan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni.

Peranan utama ACE adalah seperti di bawah :

  • Menjalin hubungan kekeluargaan antara alumni di mana-mana sahaja.
  • Memberi khidmat nasihat kerjaya menerusi bengkel penyediaan awal dalam mengejar pekerjaan selepas tamat pengajian. Pelajar akan mendapat tip-tip yang terbaik sebelum, semasa, dan selepas temuduga. Dengan ini, ianya dapat membantu para graduan USM dalam mendapatkan pekerjaan yang sewajarnya mengikut kelayakan akademik yang dimiliki.

ACE ingin mengucapkan tahniah kepada semua graduan yang telah berjaya menamatkan pengajian pada tahun ini.  Marilah ikuti perkembangan kami bagi mendapatkan informasi terkini universiti dan mengeratkan hubungan silaturahim antara ahli alumni. Jadikan USM sebagai sebahagian daripada diri anda kerana anda sudah menjadi sebahagian daripada USM.

ACE LAMAN WEB

Laman sesawang ACE boleh dilayari melalui http://www.alumni.usm.my/.  Sesawang ini akan membantu Universiti dalam memperkukuh dan memperkasakan kerjasama yang lebih baik antara Alumni dengan Universiti.

Ini merupakan salah satu usaha pihak ACE untuk memanfaatkan ICT sepenuhnya di mana semua graduan akan dapat mengetahui perkembangan aktiviti, berita semasa serta bertukar pandangan dan idea.

Sebagai tambahan, pihak ACE juga menyediakan Sistem Alumni USM, URL http://welead.usm.my/graduan bagi membolehkan ahli Alumni mengemaskini maklumat terkini dan memudahkan penyaluran maklumat daripada ACE.

Dengan kewujudan sesawang ini, diharapkan dapat membantu merealisasikan hasrat Universiti bagi menggalakkan bekas pelajar menyumbang tenaga, idea, serta kewangan bagi menjadikan USM salah sebuah Universiti terkemuka di rantau ini.

ANJUNG BUDI (RUMAH Alumni)

Anjung Budi dilancarkan oleh Tan Sri Dato' Dzulkifli Abdul Razak pada 25 Mac 2009.

Anjung Budi adalah tempat terbaik untuk berinteraksi dan berhubung antara alumni dengan masyarakat kampus.  Berlatarbelakang panorama hijau kampus dan sesuai sebagai tempat berhimpun untuk aktiviti sosial dan majlis keraian.

Dewan utama dan anjung mampu menampung 250 orang dengan selesa. Terdapat juga kafeteria yang dibuka jam 8.00 pagi – 7.00 petang, Isnin hingga Jumaat.

Sebarang pertanyaan dan cadangan, sila hubungi mereka yang berkenaan :

BINGKAI FOTO USM : Muat Turun Borang

bingkai BM

 

USM powered
Hakcikpa Terpelihara  ©  Universiti Sains Malaysia

2017-2018icon admin